Ontstaan van Elsenga

de-oude-winkel

Geert Elsenga start samen met zijn vrouw Neeltje Elsenga-Van Tuin in 1923 een winkel/installatie bedrijfje. Al snel werd de eenmanszaak een begrip in Hoofddorp mede door het geleverde vakmanschap en de grote service gerichtheid. Na het toetreden van de zonen Rein en Piet heeft de onderneming een regelmatige groei doorgemaakt. Deze groei is mede te danken aan de vestiging van de Luchthaven Schiphol in de Haarlemmermeer welke veel waarde hecht aan de door Elsenga geleverde producten en diensten. Tevens oefent Schiphol een grote aantrekkingskracht uit op diverse internationalen bedrijven. Een onderneming vestigen in de buurt van Schiphol betekent een korte en snelle weg naar Europese handelsgebieden. Hierdoor is het aantal bedrijven wat zich in de Haarlemmermeer vestigde enorm gestegen.

Door de krachtige groei van de onderneming wordt in de jaren ’80 besloten de onderneming te splitsen in Elsenga Handel bv en Elsenga Installatietechniek b.v.. De eerste is de winkel en levert consumenten elektronica. De tweede is het installatiebedrijf. Deze laatste legt zich voornamelijk toe op de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties in gebouwen. Tevens valt hieronder  brand- en inbraak beveiliging, camerasystemen en toegangsbeheer.
Boven de werkmaatschappijen wordt Elsenga Holding bv geplaatst. De Holding heeft tot doel het financieren van de dochtermaatschappijen, vastgoedbeheer en het ontwikkelen van nieuwe strategische diensten en of producten gerelateerd aan elektra en elektrotechniek.

Per 1994 wordt een derde werkmaatschappij opgericht onder de naam Eltrospect b.v.. Het doel van deze onderneming is; “Inspectie van elektrische handgereedschappen en elektrische installaties volgens de huidige veiligheidsnormen, advies verstrekken aan de opdrachtgever betreffende het geïnspecteerde”.

In 1996 treed Gepco Elsenga toe tot de directie van Elsenga Holding b.v. en wordt het oude winkelpand aan de Kruisweg in Hoofddorp vervangen door moderne nieuwbouw.

Uiteindelijk wordt in 1998 besloten de detailhandel vaarwel te zeggen. De winkel wordt vervolgens verkocht aan AWI b.v., een gerenommeerde collega op het gebied van consumenten elektronica. De strategie voor de Elsenga bedrijven heeft als doel zich voornamelijk in het segment Business to Business te begeven.

In 2004 wordt totaalinstallateur J.H. Swart & Co b.v. (het huidige Swart Installatietechniek b.v.) te Amsterdam gekocht en toegevoegd aan Elsenga Holding b.v.. Dit bedrijf is opgericht in 1933 en heeft als elektrotechnisch installateur en loodgietersbedrijf een prima klantenkring ontwikkeld in en rond Amsterdam. Vooral de lokale overheid en non-profit organisaties maken graag gebruik van de expertise van het bedrijf.

wagenparkoud10